50 nuorta valmistui Value Based Leadership –koulutuksesta

Nuorten johtajien osaaminen syntyy omien arvojen ymmärtämisestä

Ensimmäiset 50 nuorta johtajaa valmistui tänään Suomen Value BasedLeadership -koulutusohjelmasta. Diplomit jakoi tasavallan presidentti, Suomen partiolaisten suojelija Sauli Niinistö Espoon Hanasaaressa järjestetyssä diplomiseremoniassa. Ruotsista lähtöisin olevan suositun koulutuksen tavoitteena on kouluttaa seuraavien vuosien aikana Suomeen tuhat nuorta johtajaa.

Presidentti Niinistö muistutti nuoria, että johtajaa seurataan, mutta on tärkeää, että myös johtaja seuraa johdettaviaan. “Kun tunnet itsesi, tunnet muita, osaat kunnioittaa toista. Silloinkin, kun ehkä et ole samaa mieltä. Se kehittää myös tasa-arvoa ja vastuuta – vastuuta omasta itsestään ja siitä roolista, joka on itselleen tullut.”

Johtajuus pohjautuu itsetuntemukseen ja monimuotoisuuden ymmärtämiseen

Value Based Leadership (VBL) on vuonna 2017 Suomessa käynnistetty kokemusperäinen johtajuuskoulutus 20–29-vuotiaille. VBL-koulutus kehittää itsetuntemusta ja monimuotoisuutta johtajuuden perustana. Koulutukseen voivat hakea eri järjestöissä vapaaehtoistyönään johtamistehtävässä toimivat nuoret. VBL-koulutusohjelman tähtäin on korkealla: seuraavien vuosien aikana VBL:sta muodostuu Suomen tunnetuin nuorten johtajien koulutus.

“VBL luo Suomeen lisää arvoja ja monimuotoisuutta ymmärtäviä johtajia, sukupolvelta toiselle siirtyviä johtajuusoivalluksia, vapaaehtoistoiminnassa opitun johtajuuden ymmärrystä ja arvostusta sekä sektorien välistä johtajuuskeskustelua.  VBL on nuorelle ainutlaatuinen mahdollisuus kasvaa – ei vain johtajana, vaan myös ihmisenä. Moni on antanut palautetta, että VBL on paras johtajuuskoulutus, mihin on koskaan osallistunut”, toteaa viime vuonna VBL-koulutuksen fasilitaattorina toiminut Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Maria Ruohola.

Koulutukseen mallia Ruotsista

VBL sai alkunsa Ruotsin kuninkaan säätiön ja Ruotsin partiolaisten yhteistyöstä, jotka ovat järjestäneet koulutusta menestyksekkäästi jo kymmenen vuoden ajan. Noin 80 suomalaista on aiemmin osallistunut Ruotsissa järjestetyille yhteiskursseille.

Suomessa ensimmäiset Value Based Leadership -koulutukset järjestettiin vuonna 2017. Vaikka Suomen Partiolaiset toimivat koulutuksen järjestäjinä, koulutukseen voivat hakea muidenkin järjestöjen vapaaehtoistoiminnan johtajat. Kurssin hakijamäärät kertovat, että kovatasoiselle nuorten johtajuuskoulutukselle on Suomessa kysyntää. Aiemmin Ruotsissa kouluttautuneista nuorista monet ovat koulutuksesta tehdyn vaikuttavuuskyselyn mukaan hyötyneet kurssista merkittävästi.

VBL-koulutusten järjestämiseen etsitään jatkuvasti uusia yhteistyökumppaneita. VBL tarjoaakin yrityksille mahdollisuuden profiloitua nuorten johtajien tukijoina.

Lue tasavallan presidentin kanslian uutinen tilaisuudesta. Katso kuvia tilaisuudesta.

 

Kuvat: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia