Fasilitaattorina VBL:ssä

Viime syksynä halusin kovasti mukaan VBL:ään. Useampi kaverini oli osallistunut koulutukseen ja kaikki puhuivat siitä hyvin ylistävästi. Mittariin ehti juuri edeltävänä kesänä kilahtaa 30 ikävuotta, joten olin rajautunut ulos koulutettavien kriteereistä, mutta onneksi tarjolla oli myös mahdollisuus hakea fasilitaattoriksi. Ajatus mahdollisuudesta tukea nuoria johtamisosaamisen kehittämisessä oli valtavan houkutteleva. Fasilitaattoriksi hakemiseen oli korkeahko kynnys ilman omaa taustaa VBL-koulutuksesta tai partiosta, mutta onneksi päätin hakea. Kokemus oli kaiken hypen arvoinen ja vielä enemmänkin. VBL on parasta mitä olen tehnyt vapaaehtoisurallani.

Opin valtavasti itsestäni ja kehityin huimasti, mutta vielä sitäkin enemmän sain aivan upeasta koulutettavien ryhmästä ja mahdollisuudesta tukea heitä kehittymään johtajina. 24 ihanan, kehittymisintoisen nuoren järjestöjohtajan oivalluttaminen tuotti valtavasti mielihyvää ja onnistumisen kokemuksia. Näiden nuorten kaltaisia johtajia kun saataisiin työelämään johtotehtäviin, tässä yhteiskunnassa ei tarvitsisi miettiä mitään teennäisiä kilpailukykyloikkia.

VBL:n kouluttajaryhmässä toimii neljä fasilitaattoria sekä koulutuksen johtaja(t). Kaikki työ tehdään pareittain tai isommalla porukalla eli et jää missään kohtaa yksin vaan tukea löytyy aina. Omasta kouluttajaryhmästämme vain kaksi viidestä oli aiemmin käynyt VBL-koulutuksen. En usko tämän kuitenkaan näkyneen osallistujille tai heikentäneen koulutuksen laatua. Koulutuksen materiaalit ovat yli vuosikymmenen hiomisen jälkeen niin loistavia, että fasilitaattoriksi voi lähteä rohkeasti myös ilman aiempaa VBL-kokemusta saati syvällistä fasilitointiosaamista. Tekemällä oppii, kuten sanotaan.

Jos sinulla on edes varovainen ajatus siitä, että haluaisit mukaan VBL:ään, mutta et syystä tai toisesta halua tai voi hakea koulutettavaksi, suosittelen lämpimästi hakemista fasilitaattoriksi. Pääset kehittymään, kehittämään ja saat uusia ystäviä. VBL on kokemus, jonka haluat ja jollaista et saa muualta.

Teksti: Jussi-Pekka Teini, VBL3-koulutuksen fasilitaattori (kuvassa keskellä)

Kuva: Heta Hyvärinen