Value Based Leadership -koulutus ansaitsee tulla juhlituksi

Tiistaina 24.4.2018 tehtiin suomalaista VBL-historiaa, kun järjestimme ensimmäisen oman diplomiseremoniamme. Hanasaaressa järjestetyssä seremoniassa diplomin saivat vuoden 2017 aikana järjestettyjen VBL 1 ja 2 -koulutusten 48 osallistujaa, 8 fasilitaattoria ja 3 koulutuksen johtajaa. Diplomit jakoi juhlallisesti Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Seremonian avasi allekirjoittanut alla olevalla puheellaan. Saimme kuulla myös Tasavallan presidentin, VBL alumni Kristiina Rekolan, mentori Marketta Rantaman ja Partiosäätiön puheenjohtaja Kalle Virtasen puheenvuorot. Paikalla oli diplomin saajien lisäksi noin 50 osallistujaa, joiden joukossa mm. mentoreita, VBL-koulutusta tukeneiden yritysten henkilöitä sekä VBL:n Suomeen tuomista ja sen järjestämistä merkittävästi edistäneitä henkilöitä.

Diplomiseremonian tunnelma oli juhlallinen ja innostunut. VBL on monelle osallistujalle merkittävä käännekohta omassa johtajuudessa, ehkä jopa koko elämässä. Sellainen kokemus ansaitsee tulla huomioiduksi juhlallisin menoin. Tasavallan presidentin osallistuminen diplomiseremoniaan kertoo oman tarinansa siitä, miten arvokasta ja merkityksellistä nuorten voimaannuttaminen, johtajuus ja arvopohjainen lähestyminen ovat yhteiskunnassa. Value Based Leadership -koulutus on johtajuuden vallankumous!

”Herra Tasavallan presidentti, arvoisat kutsuvieraat ja Value Based Leadership -koulutuksen tukijat, hyvät koulutuksen osallistujat, fasilitaattorit ja mentorit

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa kävi metsäkävelynsä yhteydessä reilu 10 vuotta sitten hieman huolestunutta pohdintaa. Tosi-tv oli nuorten keskuudessa kovassa huudossa ja kuningas oli huolissaan siitä, millaisia esikuvia nuorilla on yhteiskunnassa. Kuninkaan mielestä lehtien etusivuilla ja televisiossa pitäisi näkyä nuoret, jotka rakentavat parempaa yhteiskuntaa johtamalla ja ryhtymällä toimeen. Ruotsin partiolaiset tarttuivat tähän ajatukseen ja perustivat säätiön, jonka he antoivat kuninkaalle 60-vuotissyntymäpäivälahjaksi. Tällä rahoituksella alettiin järjestää Value Based Leadership -koulutuksia, joista ensimmäinen järjestettiin Ruotsissa 2007.

Tämän koulutuksen tarkoituksena on kasvattaa oman arvopohjansa tuntevia nuoria johtajia, jotka ovat erinomaisia esikuvia. VBL-filosofiaan kuuluu vahva ajatus siitä, että kun tunnet itsesi, omat vahvuutesi ja kipupisteesi, pystyt kohtaamaan myös muut ihmiset avoimin mielin ja siten johtamaan heitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Suomen Partiolaiset koki Value Based Leadership -koulutuksen tavoitteet niin arvokkaina ja koulutusmenetelmät niin ainutlaatuisina, että lähetti ensimmäiset suomalaiset osallistujat Ruotsin koulutukseen 2009. Yhteistyötä Ruotsin kanssa jatkettiin useita vuosia. Koulutuksen osallistujat olivat kuitenkin niin vaikuttuneita kokemastaan, että koulutus haluttiin mahdollistaa mahdollisimman monelle suomalaiselle nuorelle johtajalle.

Tammikuussa 2017, reilu vuosi sitten, käynnistyikin Suomen ensimmäinen oma Value Based Leadership -koulutus. Tällä hetkellä meillä on Suomessa yhteensä 171 VBL-koulutuksen käynyttä johtajaa, joista Suomen omassa koulutuksessa lähes 100.

Yksi VBL:n tavoitteita on kouluttaa nuoria ajatukseen, että monimuotoisuus on johtamiskysymys. Myös siksi koulutuksen osallistujista puolet on aina muista järjestöistä kuin partiosta. Osallistujia on ollut esimerkiksi useiden ylioppilaskuntien hallituksista, Setasta, nuorisopoliittiselta kentältä ja Amnestysta, yhteensä yli 40:stä järjestöstä.

VBL-koulutuksella on maine poikkeuksellisen vaikuttavana koulutuksena. Sen lisäksi, että se kasvattaa nuoria arvopohjaiseen johtajuuteen, se laajentaa itsetuntemusta tavalla, joka on hyvin harvinaista. VBL:n vaikuttavuus perustuu toki monipuoliseen ja laadukkaaseen koulutussisältöön, mutta itse koulutustyöpajat eivät ole ainoa tekijä.

VBL rakentuu neljästä pitkästä viikonlopusta, joissa koetaan henkilökohtaisesti ryhmäprosessin eteneminen alun kuhertelu-vaiheesta konfliktien kautta syvään luottamukseen ryhmän jäsenten välillä. Omasta pienryhmästä muodostuu turvasatama, jossa muut osallistujat toimivat itselle peilinä. Koulutuksen aikana osallistuja saa valtavan määrän palautetta omasta toiminnastaan ja näiden sekä muiden itsereflektioon ohjaavien menetelmien kautta hän oppii tuntemaan itseään syvällisemmin.

Koulutusviikonloppujen välissä osallistuja tapaa mentoriaan, jonka kanssa hän jatkaa itsetutkiskeluaan. Mentorilta osallistuja saa myös tukea koulutuksen oppien siirtämisessä arjen johtamiseen. Mentori tukee ja haastaa osallistujaa tekemään rohkeita päätöksiä johtajana ja tarttumaan juuri niihin asioihin, jotka tuntuvat osallistujasta ylivoimaisilta. Koulutusviikonloppujen välissä oleva aika on siis vähintään yhtä tärkeässä roolissa oppimisen kannalta kuin itse koulutusviikonloput. Haluankin kiittää jokaista mentoria siitä, että olette antaneet aikaanne näiden nuorten johtajien kasvun tukemiseen.

Pitkän ja laajan koulutuksen järjestäminen vaatii myös vahvat taloudelliset resurssit. Näiden mahdollistamisesta saamme kiittää useita yhteistyökumppaneitamme. Kiitos jokaiselle yritykselle ja yhteisölle siitä merkittävästä taloudellisesta tuesta, jonka olette antaneet Value Based Leadership koulutukselle.

Haluan kiittää myös kaikkia fasilitaattoreita, koulutuksen johtajia, VBL-ryhmää ja koordinaatioryhmää, työntekijöitä ja erityisesti Partiosäätiötä siitä, että olette tehneet VBL-koulutuksen järjestämisen Suomessa mahdolliseksi. Teidän jokapäiväinen työnne takaa sen, että Suomessa on tulevaisuudessa 1000 arvopohjaista nuorta johtajaa.

Rakkaat VBL-osallistujat. Istuin itse Ruotsin kuninkaanlinnassa neljä vuotta sitten samassa roolissa kuin te nyt. Vatsanpohjaani kipristeli jännityksestä ja ylpeydestä. VBL oli ollut minulle silmiä avaava kokemus. Sain koulutuksessa paljon itseluottamusta johtajana ja taitoa toimia ryhmän jäsenenä. Ilman näitä kokemuksia en toimisi nyt Suomen Partiolaisten puheenjohtajan tehtävässä, koulutus on antanut siihen poikkeukselliset valmiudet.

VBL on jokaiselle hyvin henkilökohtainen kokemus ja siitä kerrottavia tarinoita on juuri niin monta, kuin on koulutukseen osallistujia. Kertokaa omaa tarinaanne ylpeydellä. Uskaltakaa kurottaa haluamiinne johtamistehtäviin. Koska sydämestäni tiedän, että te olette vahvoja, taitavia ja inhimillisiä johtajia. Juuri sellaisia johtajia kuin tämä maailma vaatii. Oikein paljon onnea ja menestystä tulevaisuuteen!”

Teksti: Maria ”Hilla” Ruohola, puheenjohtaja, Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry, VBL alumni ja Suomen ensimmäisen koulutuksen fasilitaattori

Kuva: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia