Kouluttajaksi

Olemme parhaillaan kokoamassa VBL:n kouluttajapoolia, mitä varten tiedustelemme sinulta, olisitko kiinnostunut toimimaan VBL-koulutuksen johtajana tai fasilitaattorina tulevina vuosina. Lue ensin alla olevat kuvaukset ja ilmoittaudu kouluttajapooliin, jos soveltuisit mielestäsi tehtävään.

Huomioithan, että tämän lomakkeen täyttäminen EI vielä ole hakemus. Täyttämällä lomakkeen täällä varmistat, että saat sähköpostitse tiedon, kun kouluttajahaku vuoden 2020 VBL-koulutuksiin alkaa.

Koulutuksen johtajaksi

VBL-koulutuksen johtaja vastaa yhden koulutuksen toteutuksesta vuoden aikana. Koulutuksen johtajana toimit kurssin staabin eli neljän fasilitaattorin (kouluttajan) tiimin kanssa ja huolehdit erinomaisesta koulutuksesta alusta loppuun. Tukenasi on kenties parijohtajasi, mutta käytännön seikkojen järjestelyissä auttaa Partioaseman väki sekä sisältöasioissa koko VBL -ryhmä (ensisijaisesti Perttu Ehn).

Koulutuksen johtajana tulet vaikuttamaan suoraan jokaisen osallistujan ja fasilitaattorin elämään tavalla, jota hyvin harvoin näkee. Tämä muutoksen seuraaminen itsessään on hyvin palkitsevaa. Henkilökohtainen, sopivasti annosteltu muutos onkin koulutuksen keskeinen tavoite – muuttaa ihmisiä siten, että heistä tulee parempia johtaja esimerkiksi parantuneen itsetuntemuksen kautta.

Loistava koulutuksen johtaja tekee ainakin näitä asioita:
• huolehtii staabista yksilöinä sekä ryhmänä (tapaatte vähintään neljä kertaa omalla porukalla)
• varmistaa koulutuksen sisällön toteutumisen tarkoitetusti (saatte avuksi hyvän kouluttajaoppaan)
• katsoo koulutuksen talouden perään
• kommunikoi paljon joka suuntaan, mm. staabille, VBL-ryhmälle, Partioasemalle, koulutuksen yritysyhteistyökumppanille
• suunnittelee ja toteuttaa itse esimerkillisiä työpajoja kurssille

Aikaa pestin hoitaminen vaatii erityisesti moduuliviikonloppujen aikana – moduulit ovat kestoltaan perjantai aamusta sunnuntai-iltaan (viimeinen moduuuli alkaa jo torstaina) ja staabi tapaa normaalisti edellisenä iltana.

Lisäksi staabi tavannee 1-2 pv kerrallaan ennen jokaista moduulia. Moduulien valmistelussa kuluu luonnollisestikin sopivaksi katsomasi määrä aikaa ja pestiisi kuuluu myös VBL-ryhmän kokouksiin osallistuminen noin parin kuukauden välein.

Pestissä tarvittavat taidot tai kokemus

Koulutuksen johtajalla on syvällinen ymmärrys koulutuksen tavoitteista ja kyky saavuttaa ne yhdessä koko staabin kanssa. Kouluttajakokemus on tärkeää, joskaan emme välttämättä hae kaiken nähnyttä ja kokenutta kouluttajagurua.

Koulutuksen johtajasta tekee erinomaisen se, että hän ymmärtää ja osaa ohjata ryhmän ryhmäprosessia, erottaa oleellisen kohinasta, ymmärtää henkilökohtainen kehittymisen olevan aika harvoin lineaarista sekä tuntee oman sekä staabinsa osaamisen rajat ymmärtäen pyytää apua silloin, kun siitä on hyötyä.

Pesti ei edellytä kokemusta partiosta, mutta järjestökentän tunteminen on ehdottomasti hyödyksi.

Saat omakohtaisen kokemuksen usean rinnakkaisen ryhmäprosessin johtamisesta. Opit lisää diversiteetin merkityksestä ryhmässä, paljon itsestäsi koulutuksessa käytettyjen työvälineiden avulla, johtamisesta sekä erilaisissa järjestöissä ja kaupallisessa kontekstissa sekä omista ja muiden arvoista ja niiden merkityksestä päivittäisessä toiminnassa.

Pääset myös oppimaan kokonaisuuden hallintaa vastatessasi koulutuksesta.

Haku vuodelle 2019

VBL-johtajahaku vuodelle 2019 on päättynyt. Voit ilmoittautua VBL-kouluttajapooliin täällä, niin otamme sinuun yhteyttä tulevien vuosien kouluttajatarpeita ajatellen.

Fasilitaattoriksi

VBL-fasilitaattori osallistuu yhden koulutuksen toteutukseen vuoden aikana. Kurssin staabi (kouluttajaryhmä) koostuu 1-2 koulutuksen johtajasta sekä kaikkiaan neljästä fasilitaattorista.

Fasilitaattorina tulet vaikuttamaan suoraan jokaisen osallistujan ja erityisesti oman pienryhmäsi jäsenten (sekä toki muiden staabilaisten) elämään tavalla, jota hyvin harvoin näkee. Tämä muutoksen seuraaminen itsessään on hyvin palkitsevaa. Henkilökohtainen, sopivasti annosteltu muutos onkin kurssin keskeinen tavoite – muuttaa ihmisiä siten, että heistä tulee parempia johtaja esimerkiksi parantuneen itsetuntemuksen kautta.

Loistava fasilitaattori tekee ainakin näitä asioita:
* on aktiivinen sekä oma-aloitteinen, muut koulutuksen asioista ajan tasalla pitävä jäsen staabissa koko koulutuksen ajan (tapaatte vähintään neljä kertaa omalla porukalla)
* varmistaa koulutuksen sisällön toteutumisen oman pienryhmän sekä omien työpajojen osalta (saatte avuksi hyvän kouluttajaoppaan)

Aikaa pestin hoitaminen vaatii erityisesti moduuliviikonloppujen aikana – moduulit ovat kestoltaan perjantaiaamusta sunnuntai-iltaan (viimeinen moduuli alkaa jo torstaina) ja staabi kokoontuu normaalisti paikan päällä jo edellisenä iltana. Lisäksi staabi tapaa suunnittelun merkeissä 1-2 pv kerrallaan ennen jokaista moduulia. Moduulin koulutusrupeamien valmisteluun kuluu lisäksi itseltäsi luonnollisestikin sopivaksi katsomasi määrä aikaa.

Saat omakohtaisen kokemuksen ryhmäprosessin ohjaamisesta sekä syvennät ymmärrystäsi ryhmäprosessin vaikutuksesta minkä tahansa (pidempiaikaisen) ryhmän toimintaan. Opit lisää diversiteetin merkityksestä ryhmässä, paljon itsestäsi koulutuksessa käytettyjen työvälineiden avulla, sekä johtamisesta erilaisissa järjestöissä ja kaupallisessa kontekstissa. Opit myös omista ja muiden arvoista ja niiden merkityksestä päivittäisessä toiminnassa.

Pääset myös oppimaan paljon itsestäsi sekä koulutuksessa käytettävien itsetuntemusta lisäävien työskentelymenetelmien että toistuvasti käytettävän aktiivisen palautteen avulla.

Pestissä tarvittavat taidot tai kokemus

Fasilitaattorilla on kyky ymmärtää koulutuksen tavoitteet ja taito saavuttaa ne yhdessä muun staabin kanssa. Kouluttajakokemus on tärkeää, joskaan emme välttämättä hae kaiken nähneitä ja kokeneita kouluttajaguruja.

Fasilitaattorista tekee erinomaisen se, että hän ymmärtää ja osaa ohjata ryhmän ryhmäprosessia oman pienryhmänsä osalta, erottaa oleellisen kohinasta, ymmärtää henkilökohtainen kehittymisen olevan aika harvoin lineaarista sekä tuntee oman osaamisensa rajat ymmärtäen pyytää apua silloin, kun tuntee sitä tarvitsevansa. Fasilitaattorin tärkein tuki löytyy koulutuksen johtajasta sekä muista fasilitaattoreista.

Pesti ei edellytä kokemusta partiosta tai itse käytyä VBL-koulutusta, mutta järjestötoiminnan tunteminen on ehdottomasti hyödyksi.

Haku vuodelle 2019

VBL-fasilitaattorihaku vuodelle 2019 on päättynyt. Voit ilmoittautua VBL-kouluttajapooliin täällä, niin otamme sinuun yhteyttä tulevien vuosien kouluttajatarpeita ajatellen.