Kouluttajaksi

Kurssinjohtajaksi

VBL-kurssinjohtaja vastaa yhden kurssin toteutuksesta vuoden 2019 aikana. Kurssinjohtajana toimit kurssin staabin eli neljän fasilitaattorin (kouluttajan) tiimin kanssa ja huolehdit erinomaisesta kurssista aika lailla alusta loppuun. Tukenasi on kenties parijohtajasi, mutta vähintäänkin käytännön seikkojen järjestelyissä Partioaseman väki sekä sisältöasioissa koko VBL -ryhmä (ensisijaisesti Perttu Ehn).

Kurssinjohtajana tulet vaikuttamaan suoraan jokaisen kurssilaisen ja staabissa mukana olevan elämään tavalla, jota hyvin harvoin näkee. Tämä muutoksen seuraaminen itsessään on kurssinjohtajalle hyvin palkitsevaa. Henkilökohtainen, sopivasti annosteltu muutos onkin kurssin keskeinen tavoite – muuttaa ihmisiä siten, että heistä tulee parmpia johtaja esimerkiksi parantuneen itsetuntemuksen kautta.

Loistava kurssinjohtaja tekee ainakin näitä asioita:
• huolehtii staabista yksilöinä sekä ryhmänä (tapaatte vähintään neljä kertaa omalla porukalla)
• varmistaa kurssin sisällön toteutumisen tarkoitetusti (saatte avuksi hyvän kouluttajaoppaan)
• katsoo kurssin talouden perään
• kommunikoi paljon joka suuntaan, mm. staabille, VBL-ryhmälle, Partioasemalle, kurssin yritysyhteistyökumppanille
• suunnittelee ja toteuttaa itse esimerkillisiä työpajoja kurssille

Aikaa pestin hoitaminen vaatii erityisesti moduuliviikonloppujen aikana – moduulit ovat kestoltaan perjantai aamusta sunnuntai-iltaan (viimeinen moduuuli alkaa jo torstaina) ja staabi tapaa normaalisti edellisenä iltana.

Lisäksi staabi tavannee 1-2 pv kerrallaan ennen jokaista moduulia. Moduulien valmistelussa kuluu luonnollisestikin sopivaksi katsomasi määrä aikaa ja pestiisi kuuluu myös VBL-ryhmän kokouksiin osallistuminen noin parin kuukauden välein.

Pestissä tarvittavat taidot tai kokemus

Kurssinjohtajalla on syvällinen ymmärrys kurssin tavoitteista ja kyky saavuttaa ne yhdessä koko staabin kanssa. Kouluttajakokemus on tärkeää, joskaan emme välttämättä hae kaiken nähnyttä ja kokenutta kouluttajagurua.

Kurssinjohtajasta tekee erinomaisen se, että hän ymmärtää ja osaa ohjata ryhmän ryhmäprosessia, erottaa oleellisen kohinasta, ymmärtää henkilökohtainen kehittymisen olevan aika harvoin lineaarista sekä tuntee oman sekä staabinsa osaamisen rajat ymmärtäen pyytää apua silloin, kun siitä on hyötyä.

Pesti ei edellytä kokemusta partiosta, mutta järjestökentän tunteminen on ehdottomasti hyödyksi.

Saat omakohtaisen kokemuksen usean rinnakkaisen ryhmäprosessin johtamisesta. Opit lisää diversiteetin merkityksestä ryhmässä, paljon itsestäsi kurssilla käytettyjen työvälineiden avulla, johtamisesta sekä erilaisissa järjestöissä ja kaupallisessa kontekstissa sekä omista ja muiden arvoista ja niiden merkityksestä päivittäisessä toiminnassa.

Pääset myös oppimaan kokonaisuuden hallintaa vastatessasi koulutuksesta.

Haku vuodelle 2019

Haemme suosituille VBL-kursseille nyt ensi vuodeksi kahden kurssin johtajia. Toinen alkaa alkuvuodesta, toinen loppukevään aikana. Pääset itse vaikuttamaan aikatauluihin. Huomaathan, että VBL-kurssin vetäminen parijohtajan kanssa on täysin mahdollista – hakekaa pestiä silloin yhdessä.

Hae pestiä viimeistään 2.9.2018 mennessä täällä vapaamuotoisella hakemuksella, jossa kerrot motivaatiostasi ja aiemmasta kokemuksestasi.

Fasilitaattoriksi

Fasilitaattorihaku ensi vuodelle avataan syksyllä 2018. Täyttämällä täällä olevan lomakkeen voit ilmoittaa kiinnostuksesi toimia fasilitaattorina tai kurssinjohtajana tulevaisuudessa eli ilmoittaudut kouluttajapooliimme.

HUOM! Lomake ei ole hakemus, vaan pesteihin haetaan erikseen – lomakkeen täyttämällä saat sähköpostiisi tiedon fasilitaattorihaun alkamisesta.

Toivomme kaikkien VBL-kouluttajina toimineiden täyttävän lomakkeen – myös niiden, jotka eivät voi/halua jatkossa toimia kouluttajina, koska saamme samalla arvokasta tietoa pestien ja niiden tuen kehittämiseksi.